Firande av Buddhas födelsedag 2021

Ett antal buddhistiska festivaler firas under året varav två av de viktigaste är Sakyamuni Buddhas födelse den 8 april och hans upplysningsdag den 9 december. Båda datumen baseras på den kinesiska månkalendern.

En ceremoni för att bada Buddha hålls på Buddhas födelsedag. Enligt sägen visade sig många gynnsamma tecken den dag då Buddha föddes. Det sägs till exempel att strax efter födelsen tog Buddha sju steg framåt och för varje steg slog en lotusblomma ut i hans fotspår. Med ena armen visande uppåt och ett finger pekande nedåt sade han ”I himlen och på jorden är det bara jag som är den världshedrade”. Två drakar syntes på himlen och långsamt sprutade två strömmar rent vatten ner, en varm och en sval, för att bada Buddha. Det är därför man i ceremonin använder väldoftande vatten för att bada buddhastatyn. Betydelsen av denna ritual är att vi måste rena sinnet och att även om det är lätt att tvätta bort de yttre orenligheterna är det svårt att få bort sinnets orenligheter.

Nedan finns en länk till en virtuell badning av Buddha. Varje gång du häller vatten över hans axel kan du önska du dig något.

Steg vid badning av Buddha:

1. Bada den vänstra axeln:

Jag förbinder mig att ha ett rent hjärta

2. Bada den högra axeln:

Jag förbinder mig att tala goda ord

3. Bada den vänstra axeln:

Jag förbinder mig att göra goda gärningar

➔Virtuell badning av Buddha

This image has an empty alt attribute; its file name is image-1024x763.png